SELAMAT MEMBACA...^__^

Blog adalah satu MEDAN untuk kita memberi PENDAPAT..

Search This Blog

Friday, 18 November 2011

Saya Sayang Allah....



Salam smua shbt2 sekalian...kaifa haluka..??hal antum khair??INSYALLAH antum sihat,eeemmm hari ini kan,nk cerita suatu perkara sbnarnya,tpi yang ini lbih kepada perkongsian,eeemmm harap korg seme dapat mengambilnya sebagai ilmu...

Apa itu yang dimaksudkan dgn islam..??

Eeeemmm,apa yerk..kita ni lahir2 dah islam kan,sgt beruntung,ALLAH telah mengurniakan salah stu nikmat yg terbesar,iaitu nikmat islam,tapikan kawan,pernah x korg terfikir,apa itu definasi islamkan,cba kta tnye dri kita balik,apa itu definasi islam itu sendri,adakah islam itu hnya sebgai lambang agama kita shja,ataupon berdasarkan nama kita,sdah bleh dikira sbgai org islam ,eeemm
mengikut syeikh imam Abu A'la Almaududi,Islam itu adalh mengkut perintah yg maha pemerintah tnpa ada bantahan...
eeemm,jikalau bgtu mknanya,kehidupan di alam ini,mngikut zahirnya,mengikut lumrahnya,adalah islam,setiap perkara,yg mengikut aturan,sepertimana yg diperintah oleh ALLAH adalah islam,tpikan apa yg membezakan antara org beriman dgn kafir,eeeemmm apa yerk...??
Mengikut syeikh imam Abu A'la Almaududi,yg membezakan kita antara org kafir dan islam adalah,akalnya,betapa istimewanya manusia,ALLAH mengurniakan akal kepada manusia,untuk berfikir,berfikir n berfikir,...akal lah yg menentukan kita ini,adakah golongan2 org yg beriman,ataupon golongan2 org yg kafir,Nauzubillah...akal itulah yg memikirkan,yg mna baik dan yg mna buruknya....memilih jalan yg menuju ke SYURGA ALLAH,ataupon NERAKA ALLAH...

p/s:sama2lah shbtku sekalian...kita muhasabah balik diri kita,adakah sebenarnya,kita ini ckup mendalami,mengenal apa itu ISLAM,jgnlah sesekali kita memndg seng akan perkara ini,kerana sdah ramai org islam yg tidak menyedari bhwa mereka itu bknlah golongan2 org yg beriman......Buat peringatan diri sndiri...dan shbtku yg lain...

Setiap org yg mengucapkan kalimah Syahadah dgn rasa kesedaran di dalam hati,
merupakan saudara sesama ISLAM,tidak kira kulit ataupon bangsa.

Sunday, 13 November 2011

Apabila belajar menjadi stu medan kita untuk mendapat ilmu..bukannya untuk exam...

 Ilmu itu ibarat cahay,yg menembusi seperti eletron
kedalam medan hati yg bersih , untuk bertukar 
mnjadi suatu tenaga yg membebaskan ilmu,
untuk digunakan kepada AGAMA,BANGSA dan NEGARA.




Alhamdulilah ,syukur ke hadrat ilahi keran dgn lmpah kurnianya,dpt lagy kita semua bertemu lagy...apa khabar korang ,sihat..??lma tak jmpa kan...hehe,swry yap korang ,lama tak update blog nie,sbuk skit,byk CA(continues assessment)x tau btl x ngeja tue,huhuu...eeemmmm,mcm mna iman korg???sht??hehe...
msti slalu update iman kan..mntap rr korg nie,huhu,
eeemmm hari ni rasa nk luah skit,stu prasaan,apabila kita belajar bkn tuk exam tetapi untuk mndapat ilmu...eemm korg pernah tak prasan,bila time korg blajakan,ala dulu2....msti ada kan ..korg rasa..blaja tu sgt perlu...kalau x blaja,x study..msti xleh jwap exam kan...tkut sgt masa tue...pastue msti korg blaja kan...up to your motivation rr..haha..blaja, ada yg smpai tak knl roomate sndrik,ada yg blja relax2,ada yg blaja sampai tak ingt nk solat,ada yg blajar sbb couple dia rajin jgk blaja(abg kna smgt blaja tau,ini untuk masa depan kita..haha)klaka btul,mcm2 stail...tpi korg pernah prasan x..lpas korg dah abis exam..apa yg korg blaja dulu..semuanya hilang kan..nk2 sbjek yg hafal tue..haha,tu tndanya kita blaja bkn sbb nk ilmu..tpi sbb EXAM....pe celop blaja tuk ilmu..dapat jwp exam suda,pastu keja mla rr tak reti nk apply..pe celop..haha...korg2..tau x bila kita blaja,sbb nk dapat ilmu,betapa sronoknya hati kita,prasaasn kita,untuk mengkaji bnda tue kan,sbb kita blaj nk ilmu bknnya sbb exam...bila korg dpat ilmu tuee..aq brani jmin rrr..korg msti akan rasa seronok sgtt!!!..rasa seperti nk explain kt member apa yg korg dpt tue kan..hehehe...
kesmpulanya..blajar bknlah stu medan tuk kita jadi seperti brung kakak tua,yg tidak faham apa yg dicakapkan,tetapi kita blajar tuk mnjadi seseorg yg dapat mggunakan ilmu itu,untuk mnfaat kepada AGAMA kita,MASYARAKAT kita dan juga NEGARA kita.....gnakanlah medan bljar ini...untuk mncari keredhaan ilahi....^_^...


Cyclotron produced radionuclide
hebatnya ALLAH s.w.t